Annons
Annons


Wabi-Sabi: Så tolkar du trenden


Igår när jag satt vid datorn trillade jag över boken ‘A Wabi Sabi Welcome, och bara några minuter senare denna artikel. Ibland är det konstigt sådär, att gå från att aldrig ha hört ett ord till att det helt plötsligt dyker upp runt omkring en på flera ställen. Hur som helst så blev jag lite förtrollad av trenden kallad ‘Wabi Sabi’, som kommer från Japan och i grund och botten handlar om att hylla det operfekta. Att göra just detta är något som det känns som att vi börjar ta till oss mer och mer, och vi går sakta från det ‘arrangerade operfekta’ till det våga dela med oss av det ‘verkliga operfekta’ som faktiskt är livet. Än har ju såklart många av oss en bra bit kvar att gå förrän vi helt fritt delar med oss av en helt vanlig vardag (mig själv inräknat!), och kanske är det inte heller det som vi alltid söker, men att ta några kliv längre ifrån det till synes perfekta livet mår vi nog alla bättre av.

Annons

Boken ‘A Wabi Sabi Welcome’ är skriven av Pointer Adams, som beskriver tanken som ”Wabi means something like simplicity, humility, and living in tune with nature; it describes someone who is content with little and makes the most of whatever he or she has, always moving toward having less. Sabi, on the other hand, refers to what happens with the passage of time; it’s about transience and the beauty and authenticity of age”. 

Jag kan verkligen ta till mig denna tanke och det känns som att det är precis vad som just nu inspirerar mig i min inredning, att skala av, skala ner och använda mig av mer och mer jordnära material och nyanser. I ett projekt som jag jobbar med nu så känns det nästan som att jag omedvetet har jobbat mot just Wabi-Sabi, färgerna går i nyanser av beige och vi har försökt inreda med material som ligger nära naturen och vattnet utanför bostaden och dekorerat med trä och sten, allt för att skapa en harmonisk och balanserad känsla. Här nedan kan ni se moodboarden jag arbetat utefter!

Men vad kan man då göra för att ta in Wabi-Sabi i sitt eget hem? Då det inte enbart är en estetisk trend utan mer ett tankesätt kring hur man vill leva så har jag tre enkla tips:

Börja med att rensa ut! Detta låter alltid så mycket enklare än det faktiskt är, jag vet, men skåp och lådor med lite luft i är verkligen balsam för själen. Mitt absolut bästa tips gällande att rensa är att använda ett år som en gyllene regel, oavsett om det hänger i garderoben eller står i köksskåpen, om det inte har fått komma ut och andas under det senaste året är det dags att låta det flytta vidare!

Om utrensning i skåp och lådor är för ett inre lugn så bli steg två att rensa alla synliga ytor. Ett exempel som jag kan använda direkt ur mitt eget liv är vår danska teak-skänk som jag under många år har fyllt på med upp till fem saker eller lika många ‘grupperingar’ av saker. Idag har jag skalat ner detta till 3, några enstaka delar (exempelvis en lampa) och några ‘grupperingar’ (exempelvis av mindre vaser), vilket har gett hela vardagsrummet ett helt annan harmoni. Vad som också ofta är en vanesak är att fylla fönsterbrädor till bristningsgränsen med böcker, stilleben, vaser eller lampor, men ofta räcker det med en sak (en lampa, en hög med böcker, en vas), gärna ocentrerad för ett mer naturligt intryck.

Inred med naturen! Det finns verkligen så mycket fint att hämta i naturen och använda i hemmet, allt ifrån vackra stenar till yviga gräs och kvistar, och det förändras från säsong till säsong. Att låna in lite detaljer beroende på årstid är kanske det ultimata sättet att inreda naturligt, några kvistar i en vas, ekollon i en skål eller vackra löv i en glasbehållare, ett enkelt, billigt och naturvänligt sätt att förändra sin inredning.


Foto av Sara Medina Lind.
Styling av Pella Hedeby, foto av Sara Medina Lind för Rum Hemma.

 Foto av Pia Ulin, Styling av Glen Proebstel för H&M Home.


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar