Annons
Annons


Stuckatur – Vilken typ väljer du?


Bild via the Socialite Family

En fråga som vi just nu bollar här hemma är det här med stuckatur. Vi bor ju i en lägenhet från slutet av 1800-talet, vi har fantastiska takrosetter kvar men tyvärr har stuckaturen plockats ner någonstans längs vägen, och frågan är därför om vi ska försöka sätta upp det på nytt. Vad som gör mig lite tveksam är att jag det senaste året har känt att det blivit snudd på ‘inflation’ i just stuckatur, med nya företag som dykt upp på marknaden och nya alternativ till traditionell gipsstuckatur vilket gjort det enkelt för vem som helst att dekorera sina tak (och väggar också för den delen). Och det är ju fantastiskt på sitt sätt, att alla har möjligheten att inreda precis som de vill till ett rimligt pris!

Annons

Själv är jag förespråkare för att renovera tidstypiskt och att låta alla lägenheter få blomstra på sitt sätt, vare sig det gäller sekelskifte, funkis eller 20-tal, och därför kan det bli lite konstigt att slänga in stuckatur lite hur som helst, oavsett tidsålder på fastigheten. Och det är väl lite det jag har känt har hänt på sista tiden, och därför också det som gör mig lite tveksam till att sätta in stuckatur i taket här hos oss, trots att det ju ligger helt rätt ‘tidsmässigt’ för vår lägenhet och att det ju faktiskt har suttit uppe här för många år sedan. Vad tycker ni om att sätta upp stuckatur på ett icke tidstypiskt sätt? Rätt eller fel?

Några bilder snabbt knäppta med mobilen så ni förstår våra förutsättningar. Feel free att ignorera den stora ‘boxen’ som löper längs taket, den håller blandade rör m.m. till lägenheterna ovan… 

Den överdådiga stuckaturen
Denna typ av stuckatur trillar man ju över ibland, och jag den är ju minst sagt pampig. Stuckatur likt denna tycker jag nästan behöver en ordentlig paradvåning för att komma till sin rätt, och därför kan jag tycka det är lite tråkigt att se ‘fusk-stuckatur’ i denna stil sättas upp i lägenheter av alla storlekar. Det är lätt att ryckas med när man tittar på alternativa stuckatur-modeller att sätta upp, och det kliar i fingrarna att välja den största och finaste, men här tror jag verkligen det är viktigt att ta ett steg tillbaka och tänka på vad som passar din lägenhet bäst och vad som faktiskt är rimligt. Annars kommer man ju direkt se att den inte är original oavsett, vilket ju är precis motsatsen av vad tanken är.

Foto av Jesper Florbrant för Metro Mode, design av Joseph Dirand för Balmain.

Den diskreta stuckaturen
Om vi nu bestämmer oss för att sätta upp stuckatur i taket tror jag ändå vi kommer hålla oss på denna nivå, där stuckaturen bara är där för att förstärka sekelskifteskänslan snarare än för att skapa den helt och hållet. En typ som jag tycker är väldigt fin är den på den vänstra bilden, där man inte fokuserat så mycket på valvet mellan vägg och tak utan mer på taket och då främst hörnen. Konstverk är vad det blir, utan att kännas för konstlat och överdådigt.

Hemma hos Line Klein fotat av henne själv, hemma hos Oliver Gustav fotat av Heidi Lerkenfeldt för BoBedre. 

Att välja bort stuckatur
Det sista alternativet är ju att välja bort stuckaturen helt och hållet, vilket nästan blir som en modernare tolkning av sekelskiftes-stilen och något som verkligen har en charm i sig. I och med att man ofta (i alla fall vi) lämnar en liten bit vitt högst upp på väggen så att den smälter ihop med taket, ett trick för att skapa illusionen av att taket är högre, så infinner sig ändå känslan av ett dekorerat avslut mellan vägg och tak, och kanske ska vi nöja oss med den!

Foto via Aestate, design av Norm Architects

Oavsett vilken typ av stuckatur man väljer tycker jag att det är viktigt att fundera igenom varför man sätter upp det från början. Är det för att du verkligen önskar att ditt hem var från sekelskiftet? Eller för att komplettera existerande detaljer? Oavsett vilket så kan denna typ av frågor hjälpa dig bestämma om du ska sätta upp stuckatur över huvud taget och i så fall vilken typ du ska satsa på!

 


2 kommentarer | Translate

 


Annons


Laddar