Annons
Annons


Skulpturala detaljer


En av mina absoluta favorittrender under speciellt slutet av 2017 och som även håller i sig under 2018 är skulpturer och dekoration i fokus. Fantastiska vaser som kan stå för sig själva utan blommor, piedestaler som visar upp souvenirer från resor och inte minst keramik i alla dess former. Även lampor har har fått en ny tyngdpunkt som inredningsdetalj, där mer vikt ligger på den estetiska delen snarare hur effektiv den faktiskt är som lampa.

Annons

Vad som också är fantastiskt är att skulpturer passar precis lika bra vare sig din stil är minimalistisk eller excentrisk (med ett antal nyanser däremellan såklart!), och kan skapa djup och dimension i en inredning antingen ensam eller i grupp. Känner du dig modig så satsa på en enda större pjäs, eller bygg sakta upp din samling genom flera mindre konstverk eller detaljer.

Hemma hos designerna Vincent Van Duysen är skulpturerna inte modesta. 

Både vas och fåtölj i abstrakta former via Casa Vogue, och skulptur i brons, lampa Mantis

I Hanna Wessmans inredning av Måns Zelmerlövs för Residence hem har hon använt sig av en uppsjö av skulpturer och vaser!

I mitt huvud så tycker jag att man nästan kan dela in de olika typerna av skulpturala detaljer/dekorativa föremål i tre olika kategorier:

  • Den traditionella skulpturen. Här finns exempelvis den populära bysten och andra typer av kroppsavgjutningar, samt keramik i form av vaser och skålar, gärna av nordiska mästare som Berndt Friberg och Gunnar Nylund. Dessa placeras mer än gärna som små stilleben eller på en piedestal, exempelvis denna som är ett förhållandevis enkelt DIY-projekt!

Fredrik Karlsson Interiors, foto av mig/Lovisa Häger, keramik av Carl-Harry Stålhane.

  • Den naturnära och exotiska. Tänk trä-detaljer inköpta på resor, allra helst lite unika och oväntade, exempelvis masker eller abstrakta skulpturer i grova material och en neutral färgskala.

Design av Hillary Thomas via AD, Norr 11 fotat av Heidi Lerkenfeldt via AMM

  • Den eklektiska. I denna kategori kan verkligen vad som helst passa in, tänk inredaren Kelly Wearstler och ju mer udda ju bättre. Leksaker för vuxna (jag älskar ju fortfarande de små gubbarna i Emilia De Porets hem i detta reportage), starka färger och mönster och exentriska figurer passar alla in i denna kategori!

Emilia de Porets hem för Sköna Hem, Design av Kelly Wearstler

Även om det bästa stället för att hitta fantastiska och genuina skulpturer är på auktionsverk, där även historien kommer som en välkommen bonus, finns det ett antal vackra dekorationsföremål att hitta även i de vanliga butikerna! Jag har valt ut några favoriter att enkelt placera på valfri piedestal eller sideboard (eller varför inte på soffbordet ovanpå någon härlig bok?)

1. Pappersvikt i naturmönster/Artilleriet, 2. Byst/Zara Home, 3. Träskulptur/Zara Home, 4. Abstrakt Vas av Tufva Design/Odem Atelier, 5. Koons-skulptur/Etsy, 6. Trois Petit Vases/Artilleriet, 7. Skulptur Fot/Zara Home


Kommentera | Translate

 


Annons


Laddar