Annons
Annons


Den böljande soffan


Under Stockholm Design Week visade Lotta Agatons team upp denna fantastiska runda soffa i montern för Tisca Rugs, foto av Hanna Nova Beatrice

Att soffan som stått högst upp på många önskelistor under de senaste åren är Le Grand Air från Decotique, med målet att få kasta sig i en stor, härlig och sådär perfekt avslappnad linnedröm vid dagens slut. Jag tycker dock verkligen att vi börjar se ett skifte i detta och vi ser fler och fler soffor som är egentligen dess raka motsats, hårdare och skulpturala med antingen böljande former eller strikta linjer, med favoriten från Massproductions i framkanten.

Design av Evgeniy Bulatnikov och Emil Dervish.

Bland runda klassiker så kan vi hitta exempelvis Pierre Paulins ‘Élysée’, designad på 60-talet, medan soffan till höger är en modernare design av Pierre Augustin Rose.

Kanske mest ikonisk är Jean Royeres ‘Polar Bear’. Bild ifrån Emmanuel de Baysers hem i TSF. 

Modellen Dandy från Massproductions är nog den möbel som har fått absolut mest uppmärksamhet de senaste månaderna. 

Hemma hos eklektiska designern Kelly Wearstler är både soffa och fåtöljer rundade i formen. 

Något som jag verkligen känner i mitt eget hem, som har tjänats troget av Ikea-favoriten ’Söderhamn’ i många år, är att denna typ av soffa (den mjuka, inbjudande och avslappnande varianten som gärna är lite ’säckig’) kräver sitt konstant städade hem för att verkligen komma till sin rätt, något som är en önskedröm i alla fall i mitt liv. Därför har jag nu ett tag känt att det varit dags att gå över till en striktare variant, där soffan i sig redan känns mer städad, och lägenheten inte drabbas lika hårt av kläder på golvet och gårdagens kaffekopp som hänger kvar på soffbordet. Sagt och gjort, fram med lite tyg och en sax och skapade jag mig en ny soffa, en variant av den striktare modellen jag önskat mig, men kanske inte lika rund och mjuk i formerna. Men mer om den nya soffan snart!

Annons

En ny favorit är Layereds senaste tillskott i sitt sortiment, modellen Porto, som visades upp i en pop-up butik på Bukowskis under Stockholm Design Week. 

Nedan har jag plockat ut mina favoriter bland skulpturala soffor i en blandning av prisklasser, och en är jag ordentligt sugen på att slå till på själv (trots min ‘ny-gamla’ soffa)… Kan ni gissa vilken? Det är verkligen inte helt enkelt att över huvud taget hitta soffor med runda former i butikerna just nu (ännu mindre med en lite lägre prislapp), förhoppningsvis dyker det upp fler budgetalternativ inom kort!

1. Soffa ‘Land’ / Ilva, 2. Soffa ‘Grace’ /Bolia, 3. Soffa ‘Bon’ / Adea 4. Soffa ‘Mavis’ / Ilva, 5. Soffa ‘Cloud’ / Bolia, 6. Soffa ‘Grace’ / Bolia


6 kommentarer | Translate

 


Annons


Laddar