Lovisa Häger
I denna blogg kommer jag dela med mig av min nästintill sjuka besatthet av lampor (göra, köpa, beundra), hur jag förvandlar ett gäng vaser till ett soffbord och varför man faktiskt kan använda orden ‘DIY’ och ‘design’ i samma mening. Ni kommer få hänga med i sluttampen på renoveringen av vår sekelskifteslägenhet och jag kommer avslöja mina bästa tips för att övertala min pojkvän om varför det är helt rimligt att använda japanska köksknivar till att göra mönster i betong.
Annons

Att välja sten till köket

Jag har fått så mycket frågor om vårt kök, om allt från luckor till bänkskiva och hur vi har gjort den flytande hyllan ovanför bänken, och såklart ska jag besvara dem alla! Vår bänkskiva är i Arabescato-marmor, och den kommer från fantastiska Svenska Stengruppen som jag verkligen inte kan rekommendera nog. Jag har jobbat med dem i flera år nu, och de är alltid lika kunniga, vänliga och personliga, och såklart levererar bänkskivor i världsklass. När vi började prata om denna bänkskiva så hade de inte materialet på lager, vilket gjorde att jag fick möjligheten att välja på ett gäng fantastiska stenblock direkt från Italien. Nedan kan ni se de tre alternativ jag valde mellan, känner ni igen vilken det blev till slut? Jag var ute efter en riktigt mönstrad och kontrastrik sten som komplement till de vita luckorna, så valet landade på stenen längst ner. Den har verkligen lyft hela köket till en helt annan nivå, som en juvel. Och eftersom vi valde ett ordentligt budget-alternativ på luckorna så valde vi att lägga krutet där istället!

Annons

Att välja en bänkskiva i natursten får alltid lite frågande reaktioner, hur fungerar det egentligen i ‘verkligheten’ när man tar in matlagning, fläckar och annat i ekvationen? Jag tycker faktiskt att det har fungerat helt fantastiskt, vi har inte sett ett enda märke i skivan trots en inte helt försiktig vardag!

Annons

Tre saker att tänka på när man väljer en bänkskiva i natursten:

  • Glöm inte att impregnera skivan! Det låter galet, men även sten suger i sig impregneringsmedel för att skapa ett skyddande lager. Vi penslade på 3-4 lager under en kväll för att den skulle bli ordentligt mättad.
  • Mönstringen. Ju mer mönstrad en skiva är, ju mer kan den ‘dölja’. Även om vi inte har haft något problem alls med fläckar så har jag många gånger tänkt på hur mycket mer tacksam denna marmorskiva är jämfört med exempelvis en klassisk Carrara-marmor. Där är hela skivan ljusare utan allt för tydliga ådringar, så självklart så kommer en otursam fläck att synas mycket mer.
  • Skärbrädor och underlägg är din vän. Det är lätt att bli bekväm och vilja skära en citron direkt på bänkskivan, men med härliga skärbrädor nära till hands så får man helt enkelt försöka komma ihåg att inte chansa för mycket!

Bilden ovan är tagen av Mikael Lundberg för Residence Magazine.

Annons

Och luckorna då? Som jag skrev ovan så valde vi en riktig budget-variant på luckorna, men med en liten twist. Inspirationen som jag hade i huvudet under köksplaneringen var bilden nedan, designad av Pieter Vanrenterghem. Jag förälskade mig i de lodräta panelerna mellan varje sektion, och började fundera på hur jag skulle kunna återskapa looken själv. Valet föll därför på Ikeas klassiker ‘Veddinge’ i vitt, men med täcksidor mellan varje sektion som fick sticka ut ca 1-2 cm. Vår fantastiska snickare som hjälpte oss bygga ihop köket (när jag tröttnade helt på allt som hette renovering), var ordentligt förvirrad över mina ideér och varför täcksidorna skulle sticka ut, men tillslut vann vi över även honom i looken! Ett superenkelt Ikea-hack alltså, men som ger en helt annan känsla.

Annons

 

Dela på:
Laddar
https://aninterioraffair.residencemagazine.se/det-stora-koksinlagget-renoveringen/